Tea angol, angol tea

Kavarodás van a fejekben angol tea ügyben.

Angol tea

Angol tea

English Breakfast tea? Londoni tea délutánok? Mitől angol a tea?  Vannak teaültetvények Manchesterben esetleg? Angol tea, vagy indiai tea? Vagy esetleg kínai?

Sokan hiszik, hogy a tea Angliában nő. Ebben csak egy icipici igazság van: 2005 óta egy botanikai úttörő csapat árulja a Cornwall megyében termett valódi angol teájukat. Ez azonban még kivételnek is kivételes, mint pl. a magyar narancs.  Egyébként ők azok:

Tényleg angolok tényleg teája

Az angolok azonban – ha termeszteni nem is termesztették – ettől még nagyon sokat tettek a teáért. A tea persze ezt nekik bőven viszonozta. Egyenesen a Brit Birodalom felvirágoztatójának tartják ezt a növényt. Pedig a tea angol sztorija nem is annyira régi. A kínai teakultúra például több évezredet ver rá a britre.

A tea, az “igazi”, mind a Camellia sinensis fajhoz tartozik. Lehet fehér, sárga, zöld vagy fekete, mind egy szálig ebből a növényből készül. A tea növény nagyon változatos. Hol kis cserje formájában termesztik, hol meg húsz méternél is magasabb faként alkot erdőket. A monda szerint ötezer (!!!) évvel ezelőtt élt egy kínai füves ember – mellékesen császár is volt Shen Nong néven – aki a vegetárius szemléletmód kimunkálásán dolgozott. Százával, ezrével vizsgálgatta a növényeket azzal a céllal, hogy az élet tiszteletét szem előtt tartva lehessen teljes körűen táplálkozni.

Egy napon, amikor a vizét épp felforralta, egy fáról pár levél belepottyant a kannájába. Innen indult el a teakultúra Kínában, aminek a részletezése könyvtárakat tesz ki.

Shen Nong és a tea
Shen Nong és a tea

Teltek-múltak az évezredek, míg egy szép 16. századi napon portugál hajósok merészkedtek a kínai partokra. Megalapították Makaót, és közben megszerették a teát. Az angolok még mindig sehol. Hamarabb terjedt el a tea fogyasztása Portugáliában, Hollandiában de még Franciaországban is, mint Angliában. Nagyjából száz évvel az első portugál teakorty után aztán az angolok is megismerték a teázást. II. Károly hitvese, eredetileg portugál hercegnő, Braganza Katalin vitte be az angol udvarba a teázási szokásokat 1661-ben. Ekkor még Kínából érkezett a tea.

Braganza Katalin
Braganza Katalin

Két évszázadon keresztül Kína volt Anglia teaellátója. Azonban a 19. század elejére-közepére a felek már nagyon nem voltak jóban, például az 1. és 2. ópium háború okán. Azonban volt egy olyan gyarmatuk – India – ahol a teaültetvényekhez minden környezeti feltétel adott volt. Így alakult, hogy Assamban megkezdte termelését az első, angolok által alapított teaültetvény, amelyet sokezer hektárszám követett a többi, robbanásszerű gazdasági fejlődést hozva ezzel az anyaországnak.

Az angolok életébe innentől szervesen beépült a tea, már a kevésbé tehetős rétegek is megvehették, így vált igazi angol itallá a tea.

 

Mentés

Tetszett? Oszd!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.