Gyed Maróz prinószit pádárki !

A kötelező orosz tanítás 1989 szeptemberében szűnt meg. Aki ez előtt volt legalább felső tagozatos iskolás, minden bizonnyal tudja, mit jelent ez a fenti fura mondat: Télapó ajándékot hoz!

A Mikulás, pláne a Szent Miklós kifejezések hogy úgy mondjam, nem számítottak túl trendinek a Kádár-korszakban. Ez a „birodalmi örökség” annyira él, hogy még most is leginkább Télapót mondat velünk a Mikulás helyett.

Pedig két különálló figuráról van szó, akiket az évszázadok eggyé mostak.

TÉLAPÓ, ki is vagy te?

Gyed Marózról  (Дед Мороз), szó szerinti fordításban Fagy Apóról (magyarul: Télapó) volt illendő a szocializmus alatt beszélni. Gyed Maróz azonban jóval a bolsevizmus előtt is “létezett” már, csak egy kicsit más volt a dizájn.

forrás:wikiwand.com
A fitt Télapó bátran leveszi kesztyűjét és a nagy orosz télbe mutat a XIX.században, még a cár atyuska alatt.

Aztán pár forradalom, két világháború és egy gyors váltás: íme Gagarin és a Télapó:-)

Télapó, mint szocialista űrutazó.
Télapó, mint szocialista űrutazó.

Télapót minden ideológia magáénak akarja tudni. 1931-ben a legnagyobb kapitalista konszernek egyike reklámarcává tette Gyed Marózt, vagyis hát Santa Claust, aki nem az űrt igyekszik meghódítani, hanem csak a pénztárcánkat:

Télapó, mint reklámarc
Télapó, mint reklámarc

Télapónak egyébként egy csomó európai országban megvan az évszázados hagyománya. Egyesek Odin, a germán főisten továbbélésnek tekintik, aki jóságos és ajándékot oszt, de segédei büntetnek. Más népek a téli napforduló megtestesítőjeként tisztelik, mint pl. a finnek – az ő Joulupukki nevük a Télapóra kb. azt jelenti, hogy a “téli napfordulós kecskebak”, tehát nem is feltétlenül ember volt eredetileg a Télapó, bár a szakáll már stimmelt. És erről a finn vonalról jött be a képbe a rénszarvas, ami eredetileg egy darab volt, majd az USA felturbózta a számukat kilencre.

Lakik: Északi Sarkkör, Rovaniemi
Lappföldi Joulopukki + 1 rénszarvas

Santa Claus –  pont, mint Gyed Maróz és Gagarin – az űrben közlekedik!

Santa Claus+8 rénszarvas, Rudolf épp szabin van
Santa Claus+8 rénszarvas, Rudolf épp szabin van

MIKULÁS, ki vagy te?

Mikulás nevünket a wikipédia szerint a csehektől kölcsönöztük, akik osztrák mintára vették át az ajándékosztási szertartást. Ide Németországon keresztül jutott, oda pedig az olaszoktól került még a X.században. Ugyanis akkor vitték át Bari-ba (Olaszország) a kis-ázsiai Myra városából a híres Miklós püspök hamvait.

Íme Szent Miklós egy mozaikon (Villach, Ausztria)

Szent Miklós püspök
Szent Miklós püspök

Miklós a III-IV. században élt, pappá szentelése után teljes vagyonát felosztotta a szegények között. Mindig az elesettek és a gyerekek támogatója volt. Életéről szóló források csak évszázadokkal halála utánról vannak, ezért fenntartásokkal kezelendők, bár nagyon forgatókönyv-pozitívak:

  • a nikaiai zsinaton megpofozta egy ellenlábasát
  • titkos pénzadománnyal kiházasított három szegény lányt, akik egyébként prostitúcióra kényszerültek volna
  • egy tengeri hajóúton vihar tört ki, két tengerész beleesett a vízbe, Miklós azonban utánuk ugrott és kimentette őket
  • ezt követően megjavította az árbocrudat, így tovább tudtak hajózni
  • nagy éhínség idején lenyúlt a bizánci császártól egy fél hajórakomány gabonát és szétosztotta az éhezők között
  • összebalhézott Diana istennővel egy fa kivágása miatt, ezért az istennő fel akarta gyújtani Miklós házát – aki persze résen volt és a tengerbe dobatta az ajándéknak vitt gyúlékony olajos hordót
  • egy kivégzésnél három ártatlant akart lefejeztetni a római helytartó. Miklós közbelépett: kicsavarta a hóhér kezéből a bárdot, a rabokat kiszabadította. Ezután elment a helytartóhoz, akit jól leszidott.

A kéményen beosonó Mikulás és a cipőbe/zokniba  tett ajándék is a három szegény lány történetéhez tartozik. A legkisebb lány épp akkor tette a harisnyáját a kéménybe száradni, amikor Miklós a legenda szerint a pénzes erszényt a kéménybe dobta, így az pont beleesett.

Mikulás tehát eredetileg egy nagyon jólelkű, de igen életrevaló, minden bizonnyal kiváló fizikummal megáldott, kicsit balhés, az öklét is használni tudó igazi szupermen volt a legendák szerint.

Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy ő a pálinka védőszentje, így Kecskemét város is őt választotta védőszentjévé!

Mint Kecskemét védőszentje
Mint Kecskemét védőszentje

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Tetszett? Oszd!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.